söndag 29 november 2015

Första advent

Denna helg närmar sig sitt slut och vi har hunnit med en hel del. Lördagen gick i städandets tecken, bare köket kvar. Lite julpynt har jag hunnit plocka fram men jag tycker om att öka med pynt efterhand i december och senast på julafton är det färdigt pyntat. Idag har jag fixat finsk julmat, lådor och skinka till mat. En hel del av min tid går också till att fixa till den årliga bloggjulkalendern. Så följ med för på tisdag, första december, börjar julkalendern som innehåller recept, pynt, pyssel och annat julrelaterat som jag fixar i år till jul.

Julstämning i köket

torsdag 26 november 2015

Diy: Julkalender

Här kommer en steg för steg beskrivning över hur du gör din egen julkalender som du kan använda år efter år. "Granen" är dessutom väldigt stilig som pynt efter att alla 24 små paket är öppnade och inte längre hänger i granen.



Du behöver:
- Pinnar och plankor 
- Spik/skruv
- Metalltråd
- Sprayfärg
- Penna
- Verktyg: hammare/skruvmejsel, såg och borrmaskin

Jag valde att gå på en strand och plocka flytved som skulle bli grenarna och stammen i min julkalender. Efter att allt hade torkat började jag med att plassera ut pinnarna/plankorna så som jag tyckte det såg bäst ut. 

Jag markerade med en penna var jag behövde såga till pinnarna/plankorna. Jag bestämde redan nu hur många paket skulle hänga på varje pinne för att se hur många pinnar jag behövde som grenar.


Efter att jag hade sågat till pinnarna skruvade jag fast dem i själva stammen (du kan också spika fast pinnarna). På några grenar spikade jag in spikar där man kan hänga paketen och på några grenar får paketen hänga på själva pinnen. Så borrade jag ett litet hål i toppen av stammen.


I hålet stack jag in en liten pinne som jag kunde fästa i en stjärna av ståltråd som jag gjorde på fri hand.

På baksidan av stammen skruvade jag fast två små pinnar.


En upptill och en nertill. I pinnen uppe snurrade jag så fast lite metalltråd som jag gjorde en ögla på. På det sättet kunde jag sedan hänga upp granen på väggen, Den andra pinnen gör det så att granen hänger lika långt ut från väggen hela vägen.


Till sist spraymålade jag hela granen i svart. Efter att ha packat in smått och gott i 24 små paket och hängt dem i granen blev slutresultatet så här:


måndag 2 november 2015

Finska julbakverk

Har plockat fram alla mina jultidningar, sitter och dricker årets första glögg och funderar på vad årets bloggjulkalender skall innehålla. Många idéer och funderingar cirkulerar i mitt huvud och jag grublar över vad som egentligen är traditionella finska julbakverk. Det enda jag kommer på är pepparkakor (fast det är inte bara finskt), jultårtor och dadelkaka. Kom gärna med förslag om du vet något annat!

Olen poiminut kaikki joululehdet esille, istun ja juon vuoden ensimmäiset glögit ja mietin kovin että mitä tämänvuotinen blogijoulukalenteri sisältäisi. Päässä kiertää paljon erillaisia ideoita ja mietin kovin että mikä on oikeastaan perinteinen suomalainen joululeivonnainen, Mieleen tulee vain piparkakut (vaikka ne eivät ole ainostaan suomalainen perinne), joulutortut ja taatelikakku. Onko sinulla muita ehdotuksia?

Pepparkakor

Jultårtor